Aveyron - Langs de Aveyron

Aan de rivier de Aveyron liggen behalve een aantal steden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken ook nog een paar bezienswaardige dorpjes waaronder Najac en Belcastel. Deze staan op de lijst van de mooiste dorpen in Frankrijk. Sinds de middeleeuwen zijn ze nauwelijks veranderd, misschien omdat ze nogal moeilijk te bereiken waren, maar ook omdat ze geen ruimte hadden om uit te breiden.

Najac

Najac ligt in een beboste streek op een uitzonderlijk lange bergkam, hoog boven de Aveyron. Het is vanaf het plein in het zuidoosten één lange, rechte, aflopende straat, die overgaat in een steil weggetje naar boven naar het kasteel en de kerk van Saint-Jean. Die ene lange straat is dus het bijzondere van dit dorp, want erg mooi is het verder niet echt. Het is hier en daar zelfs erg in verval, waarschijnlijk omdat veel huizen niet permanent, maar helaas alleen 's zomers bewoond worden. Wij hebben de weg van boven naar beneden voor een groot deel gevolgd, maar zijn niet aan het kasteel toegekomen.

Rond 1200 werd de bergkam al bewoond. De bewoners hadden geen vestingmuur nodig, want het dorp was toen nauwelijks te bereiken. Het werd wel een handelscentrum en kreeg stadsprivileges. Die raakten ze echter in de dertiende eeuw kwijt aan het toen zich uitbreidende nabijgelegen Villefranche de Rouergue.

Najac was een etappeplaats voor pelgrims naar Santiago de Compostella en is dat tot heden gebleven.Deze huizen hebben arcaden ('couverts'). Deze manier van bouwen zijn we (nog) nergens anders in Aveyron tegengekomen. De huizen zijn verder opgetrokken als vakwerkhuizen.

het Place de Faubourgde fontein


Het verval is bij de huizen vooral af te zien aan de daken en de verveloze deuren en ramen. Er staan ook drie, vier huizen waarvan de toegang tot de deur geheel onmogelijk is geworden zonder kapmes!
Het kasteel is een hoogstandje van militaire architectuur dat bijna loodrecht 220 meter boven de rivier werd gebouwd. Het werd in 1253 in opdracht van de koning, na het verjagen van de Katharen voltooid. Het bood plaats aan 200 soldaten en in tijden van nood kon het nog tweeduizend erbij herbergen. Overigens zijn die 'reservisten' nooit in actie gekomen.

het châteauBelcastel

Belcastel is een wel zeer schilderachtig, fotogeniek plaatsje op een prachtige plek in een bocht van de Aveyron. Boven alle bebouwing langs de steile helling steekt een groot kasteel uit. Met de bouw van een kapelletje begon in de negende eeuw bij een donjon het dorp vorm te krijgen. Toen werd ook een vaste verbinding tussen beide oevers gemaakt. Op de donjon werd later verder gebouwd: er kwamen o.a. vier hoektorens bij en later bebouwing voor de boeren, houtvesters en gewone burgers. In de loop der tijden werd het kasteel door edelen, ridders, maar ook door outlaws bewoond. Vanaf de vijftiende eeuw werd het château echter niet meer gebruikt en raakte het steeds verder in verval en in de twintigste eeuw restte er van het kasteel niet veel meer dan een ruïne. Pas in 1973 is men met de restauratie begonnen. Tegelijk daarmee werden ook de huizen en de bestrating in de oorspronkelijke middeleeuwse staat teruggebracht. Door dit alles werd Belcastel een grote toeristische trekpleister.

Belcastel: een bebouwde kade met steegjes naar boven en in de rotsen uitgehakte trappen naar het kasteel, een oude brug, een kerkje met kerkhof, meer is het niet! Een juweeltje!

de Aveyron


de Aveyron met de middeleeuwse brug

 


beeld van een stierenvechter (waarom?)

het château


het straatje - met de keien uit de rivier bestraat - naar het châteaude zéér fotogenieke brug naar de kerk aan de overkant


midden op de brug staat een stenen kruis met bloemen
het kerkplein


het kasteel vanaf het kerkpleineen kruis bij de kerk


zomaar bloemen

op het kerkhof: bloemen, bloemen (echt en kunst, maar vooral veel!)
tweede gebruik van een doopvont


versiering bij het 'kerkportaal'bloemen bij een oude schuur


gezicht op Belcastel vanaf de overkant


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl