Aveyron - Langs de Lot (Olt) - deel 1

De Lot stroomt van oost naar west door het noorden van Aveyron. In het noordwesten van Aveyron vormt de Lot de grens met de departementen Cantal en Lot. In de middeleeuwen heette het riviertje de Olt. Met de intree van de Franse taal in die streek werd de naam veranderd in Lot. De oude naam leeft nog wel voort in een aantal dorpen die aan de rivier zijn gelegen.

De rivier ontspringt in de Cévennes. Wij volgden de Lot stroomopwaarts vanaf Entraygues tot aan Saint-Géniez d'Olt en bogen daar naar het zuiden af naar Saint-Saturnin de Lenne. Men komt dan een aantal dorpen tegen die alle de moeite waard zijn om te bezoeken. Sinds de middeleeuwen zijn die vrijwel intact gebleven, mede door soms grondige restauraties. Bovendien zijn er ook een aantal fraaie kerken, kloosters en kastelen te bezichtigen.

In de zomer wordt deze route overlopen door massa's toeristen. Wij waren er in de herfst en zoals op de foto's te zien is, hadden we praktisch overal het rijk alleen.

Entraygues

Entraygues ligt precies op de plaats waar de Lot en de Truyère samenvloeien. Het moet halverwege de tiende eeuw ontstaan zijn. Het ligt op een kruispunt van wegen van en naar Auvergne en het dal van de Lot. Het is ook een belangrijke etappeplaats voor pelgrims naar Santiago de Compostella.

Entraygues was in de middeleeuwen een echte stad met stadsmuur, poorten en een versterkt kasteel. Van de oorspronkelijke bebouwing is behalve enkele oude huizen alleen de stadsmuur overeind gebleven en een deel van het kasteel. Bij een stadswandeling kom je nog wel enkele fundamenten van de oude bebouwing tegen. Op de fundamenten van het kasteel uit de dertiende eeuw zijn de torens in de 17e eeuw herbouwd.

De muur aan de kade is de oorspronkelijke stadswal. De middeleeuwse huizen leunen op de resten van deze oude stadsmuur aan de Lot. De huizen zelf stammen uit de 15e-17e eeuw. Karakteristiek is de vakwerkbouw maar ook de overhangende bovenverdiepingen (vanwege de hoge grondbelasting). Het fraaie oude stadspleintje wordt helaas als parkeerplaats gebruikt.de Lot


de hoofdstraat naar het oude centrum

zeer oude deuren (15e-17e eeuw)
huizen uit de middeleeuwen


huizen uit de 15e eeuw


ondertunnelde huizenhuizen uit de 15e-17e eeuw


vakwerkhuishet stadspleintje


het kasteel met de zuidelijke toren

Estaing

Estaing ligt aan de noordelijke oever van de Lot. Het riviertje de Causanne mondt midden in het dorp uit in de Lot. Vroeger vormde deze de oostelijke stadsgrens.

Estaing maakt vanwege de hogere huizen een stadse indruk. De meeste huizen zijn in de Franse renaissance gebouwd. Niet echt middeleeuws dus, maar toch wel behoorlijk oud. In het dorp worden ze vrijwel allemaal nog bewoond. Net als in veel andere dorpen in Aveyron zijn de steile daken van de huizen gedekt met lei.

Direct boven het dorp staat het enorm massieve kasteel. Het heeft een merkwaardige vorm die ontstaan is uit een vijfhoekige donjon uit de dertiende eeuw. Vanaf die tijd zijn er steeds delen aan- en opgebouwd. Het maakt daardoor een 'puisterige' indruk.

De kerk, een historisch monument, gewijd aan Saint-Fleuret, de beschermheilige van de stad, is ontstaan in de 15e eeuw. De kerk ligt verscholen achter de huizen aan de Causanne die gebouwd zijn op de oude stadsmuur.de Lot


de oude kademuur langs de Lot

het kasteel
de hoofdstraat


bric à bracde Causanne


oud deurslot

deuren uit de 17e eeuw
de steeg omhoog naar kerk en kasteel


 


een brug tussen de huizentrap naar de kerk van Saint-Fleuret

de kerk van Saint-Fleuret
kruis gemaakt van
de rode natuursteen uit de omgeving


het kruis voor
de pelgrims naar Santiago de Compostella


de toegangspoort van het kasteel
 

Saint-Côme d'Olt

Het plaatsje Saint-Côme d'Olt behoort met zijn 1300 inwoners ook tot de tien mooiste dorpen van Auvergne. Zonder twijfel heeft het die waardering gekregen door het middeleeuwse karakter dat vooral in het centrum, maar ook in de buitenwijken, goed bewaard is gebleven.

Aan een rondlopende straat staan de 15e- en 16e-eeuwse huizen met hun voorgevels als een ommuring van het centrum naar die straat gekeerd. Iets verder naar buiten staan nog drie versterkte poorten met torens. De huidige bebouwing stamt voornamelijk uit de middeleeuwen en de renaissance.

Middenin het centrum ligt het klooster en de kerk van Saint-Côme. De kerk is in 1532-1533 gebouwd in de gotische stijl. De kerk is de grote trekpleister van Saint-Côme d'Olt, niet vanwege het interieur, maar vanwege de merkwaardige torenspits. Het verhaal gaat dat de bliksem de torenspits tijdens een zware onweersbui zo heeft vervormd. Dat is echter niet het geval, de spits is zo gedraaid ontworpen en gebouwd door een Franse architect. Spitsen in deze vorm komen in Frankrijk slechts sporadisch voor.

In het kerkportaal in renaissance stijl zijn de beelden behoorlijk gehavend. De twee deuren met fantastisch houtsnijwerk in laag reliëf zijn echter wél redelijk roerige tijden doorgekomen en het aanzien nog ten volle waard.

Hoewel minder belangrijk dan bijvoorbeeld Entraygues is ook Saint-Côme een etappeplaats voor pelgrims naar Santiago de Compostella. In het wapen van de stad vindt men drie Jacobsschelpen terug.het dorp aan de Lot


middeleeuws straatje

zeer oude vensters
de gedraaide torenspits van de kerk


het kerkportaal


detail van het kerkportaal


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl