Il Giardino dei Tarocchi
van Niki de Saint Phalle

Bij het plannen van onze zomervakantie van 2019 besloten we eerst naar ItaliŽ te gaan en daarna over te steken naar Griekenland. Voordat wij een route uitzetten, kijken wij altijd eerst wat er onderweg de moeite van het bezoeken waard is. Zo kwamen we in Toscane naast de 'normale' bezienswaardigheden als kerken, opgravingen e.d. op de kaart een nogal vreemde naam tegen: Il Giardino dei Tarocchi. Onze nieuwsgierigheid werd al snel aangewakkerd door een nadere omschrijving: "een park met beelden van Niki de Saint Phalle, met figuren uit het karotkaartspel".

Het werk van de beeldhouwster Niki de Saint Phalle kenden we wel van diverse tentoonstellingen. En ook hadden we toevallig ooit in Frankrijk werk van haar en haar man Jean Tinguely gezien in Ch‚teau-Chinon (NiŤvre, Frankrijk), maar van dit spektakel in ItaliŽ hadden we nog nooit gehoord.

De vijver in Ch‚teau-Chinon


De vijver met de beelden en fonteinen is het werk van Niki de Saint Phalle en haar man Jean Tinguely. Dit kunstenaarsstel had van Mitterand, die destijds burgemeester van Ch‚teau-Chinon was, opdracht gekregen om de omgeving van het vernieuwde stadhuis te verfraaien. Het werd in 1991 voltooid en recht tegenover de ingang van het stadhuis geplaatst.Il Giardino dei Tarocchi

De Tarot beeldentuin van Niki de Saint Phalle ligt in Garavicchio in Toscane, ItaliŽ.

Het tarotkaart leggen wordt voornamelijk gebruikt door waarzeggers, toekomstvoorspellers. Zij kunnen de kaarten op vele verschillende manieren leggen. Met de combinaties die zij leggen denken zij de toekomst te kunnen voorspellen. De mensen waarvoor gelegd wordt geloven er heilig in of vinden het allemaal flauwekul. Als men zelf kaarten heeft en legt, krijgt men meer inzicht en daardoor een beter beeld van zichzelf (?). Voor de niet-insiders is tarot een nogal schimmig spel met kaarten. (Meer weten? -> Wikepedia!)

Niki de Saint Phalle heeft zich in ieder geval laten inspireren door de bizarre figuren op de tarotkaarten. Zij heeft van 1968 tot aan haar dood in 2002 met haar team gewerkt aan dit gigantische project.


Het park is een soort doolhof. Iedere bezoeker, ook degene die met het tarotspel bekend is, moet zijn eigen weg zoeken. Wat het beeld in het tarotspel voorstelt kan alleen maar achterhaald worden door ieder beeld afzonderlijk zeer nauwkeurig te bestuderen. Soms valt door de rijkheid aan details op en aan het beeld door de bomen het bos niet meer te zien.

Op de achterzijde van het toegangskaartje staat wel een schematische plattegrond van het park,waarop bij de nummers de namen van de tarotbeelden in het Italiaans staan aangegeven. Dat is eigenlijk de enige aanwijzing die de bezoeker krijgt. Bij de beelden zelf staan geen 'naambordjes'.


I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Mago (de tovenaar)
Papessa (de hogepriester)
Imperatrice (de keizerin)
Imperatore (de keizer)
Papa (de paus)
La scelta (de keuze)
Carro (de hogepriesteres)
Guistizia (de gerechtigheid)
Eremita (de heremiet)
Ruota della fortuna (het rad van fortuin)
La forza (de macht)
Impiccato (troefkaart: de aan zijn voeten opgehangene)
XIII
XIV
XV
XVI
XVII
XVIII
XIX
XX
XXI
C
O
P
Morte (de dood)
Temporadza (het jaargetijde)
Diavolo (de duivel)
Torre (de toren)
La stella (de ster)
La luna (de maan)
Sole (de zon)
Guidizio (het oordeel)
Mondo (de wereld)
Gatto (de kat)
Dracolo (de draak)
Profeta (de profeet)

Ben) de (foto)Graaf verdwaald in het park.Aan het einde van onze rondgang door het park staat heel onopvallend een door Niki de Saint Phalle gemaakt klein 'gedenkkapelletje' gewijd aan haar echtgenoot Jean Tinguely. Hij overleed in augustus 1991. Samen maakten ze een groot aantal bewegende beelden. In het kapelletje staan een paar nogal wazige, vergeelde foto's uit het leven van hem en Niki.© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl