La Palma vóór de uitbarsting

De Cumbre Vieja vulkaan op La Palma barstte op 19 september 2021 voor het eerst in vijftig jaar uit. Lavastromen verwoestten meer dan 2700 gebouwen en overstroomden zo'n 1000 hectare landbouwgrond. Het eiland is voor een groot deel bedekt met vulkanische as. Ruim 7000 van de 83000 bewoners moesten hun woning verlaten.

De foto's in deze diavoorstelling zijn genomen vóór de gloeiendhete lava zijn vernietigende werk deed. Nauwelijks voor te stellen dat veel van wat deze foto's tonen er niet meer is.

 Raadsels en mislukkingen?

Níet soms, maar echt wél behoorlijk vaak valt een foto toevallig anders uit dan mijn bedoeling was. Ondanks het 'mislukken' levert het zo nu en dan best leuke foto's op. Achteraf vraag ik mij dan wel af, waarom ik die foto eigenlijk genomen heb. Was het onderwerp mooi? Bijzonder? Kleurrijk? Gek? Helemaal niet de moeite waard? Eigenlijk moet een beschouwer altijd alle foto's zo bekijken! Ook die van hem- of haarzelf!

 Bloemen op La Palma

De flora op het Canarische eiland La Palma is onwaarschijnlijk rijk aan soorten. Gekweekt maar ook authentiek Palmees.
Het eiland is nogal winderig en daardoor bewegen de bloemen bijna altijd én omdat ik de goede lenzen niet kan meenemen in het vliegtuig (te zwaar!) zijn sommige foto's minder scherp. Desondanks geeft deze serie bloemenfoto's aan dat er bijzonder veel te genieten valt op La Palma.

 Bootjes

Waar ik ook kom, ik kijk altijd uit naar de haventjes ter plekke. Daar is ten eerste altijd wat te doen, vooral bij de vissersbootjes.
Ik vind het leuk om te zien hoe in de verschillende landen de vormen van vissersbootjes zo divers zijn, maar ook hoe ze soms heel erg op elkaar lijken.
Kijk en vergelijk!

 Het oude Griekenland

Een werkelijk historische serie foto's, gefotografeerd in 1962, 1963 en 1964 in Griekenland. De mensen liepen toen op Kreta en niet alleen daar, nog dikwijls in de traditionele klederdracht.
De afbeeldingen zijn alle scans van de originele foto's.
Zelf vind ik deze serie foto's verreweg de beste die ik in zwart/wit gemaakt heb.

 Lijnen in het landschap

Lijnen - door wat dan ook gevormd - op een landschapsfoto bepalen voor een groot deel waar de blik naar toe wordt getrokken.
Voor mij blijft het fotograferen van lijnen in het landschap altijd interessant omdat een wisselend standpunt, bijv. een metertje naar links of een metertje naar rechts, direct weer een andere foto laat zien. Soms wel heel subtiel verschillend, maar wel écht steeds anders. Goed kijken!
Lijnen verdelen het beeld.

 Mensen samen

De foto's in deze serie laten mensen in hun dagelijkse leven zien: ze praten met elkaar, ze doen (n)iets samen, kortom ze hebben op de een of andere wijze duidelijk met elkaar te maken.

 Mens(en)werk

In onze westerse geïndustrialiseerde wereld geldt : Tijd is Geld.
Op onze reizen komen we dikwijls in landen waar veel arbeid nog steeds met de hand wordt verricht. Voor die mensen is het de goedkoopste manier om de kost te verdienen. De kennis en kunde van hun vak is vaak ongelooflijk en ze praten er met een zekere beroepstrots over, of het nu om brood bakken, vissen, potten bakken of wat dan ook gaat.
Tip voor diegenen die die uitstervende ambachten en beroepen willen fotograferen: maak allereerst een praatje, desnoods met handen en voeten en maak daarna pas de foto. En wat zeker meehelpt, indien mogelijk, koop iets van die mensen: jij blij, zij blij!

 Vanuit de rijdende auto geschoten

Het fotograferen vanuit de rijdende auto levert dikwijls verrassende foto's op en soms zelfs mooie beelden.