Toiletrestauratie


Vooral in de oude steden van Jemen gebruikt men nog steeds leem als bouwmateriaal. Omdat het slecht bestand is tegen regenwater vallen de huizen regelmatig in puin. Herstel geschiedt dan ook weer met de goedkope overal voorhanden zijnde klei.

In Shibam in de Hadramout hebben de lemen woningen bijna allemaal zeven of meer etages. Het wordt daarom wel het Manhattan van de woestijn genoemd. De stad die zeer compact en rechthoekig is gebouwd, is wereldcultureel erfgoed. Als een huis instort moet het weer net zo worden opgebouwd.

Om de leefomstandigheden van de bewoners van de huizen aldaar te verbeteren, heeft men onlangs alle woningen voorzien van riolering. De gevolgen daarvan waren niet te overzien. Voorheen bevonden zich de 'toiletten' buiten, bovenaan de buitenmuur van het huis. De muren werden natgehouden en versterkt door de uitwerpselen van de bewoners. Na de toiletrestauraties drogen de muren echter zeer snel uit en storten ze zelfs bij geringe regenval in. Men heeft nog geen oplossing voor dit probleem gevonden.


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl