LibiŽ: Deel 7


Voor fotografen valt er in LibiŽ in de steden niet veel te fotograferen. Overal dezelfde vaak vervallen betonnen woonkazernes en slechts hier en daar in de oudere stadsdelen rondom de moskeeŽn wat authentieke, wat oudere bebouwing.

In het uiterste westen van LibiŽ ligt tegen de grens met Algerije een woestijndorp dat half onder de grond ligt: Ghadames. Het was toen wij er waren net weer toegankelijk voor buitenlanders.

Ghadames is een van de weinige plaatsen waar de fotograaf zeker wel aan zijn trekken kan komen. Het dorp is voor een groot deel ondertunneld. De lichtomstandigheden wisselen er zeer sterk. Zeer fel zonlicht op de witgekalkte huizen en de schaduwen zijn er soms inktzwart. Voeg daarbij de zandkleurige versieringen en er zijn bijna abstracte 'schilderijen' te fotograferen. Wat het geheel bovenal levendiger maakt is dat het een echt levend stadje is met winkeltjes, cafeetjes, restaurantjes en bewoonde huizen. Het is beslist geen museumdorp!... om mijn in Ghadames gemaakte foto's te bekijken.

Bij het woord woestijn denkt iedereen aan eindeloze dooie zandvlakten. Dat is inderdaad vaak het geval. De westelijke woestijn van Egypte is zand, zand, zand. Die zandvlakte zet zich voort in het oosten van de Libische woestijn. Pas in het westen van LibiŽ wordt het landschap wat afwisselender.

Toch is er ook in die grote uitgestrekte zandvlakten nog genoeg te zien en te beleven. Ik was verrast door de vele kleuren die zand kan hebben. Zand heeft van zichzelf als het van verschillende oorsprong is al behoorlijk wat kleurvariaties. Bovendien hangt de kleur ook voor een belangrijk deel van de zonnestand af. 's Morgens bij de opkomende zon krijgt het zand een bleekgele weerschijn. Midden op de dag als de zon geen schaduwen geeft lijkt het zand een volgele kleur te hebben. Als de zon laat in de middag laag staat, krijgt alles, het zand dus ook, een oranje soms zelfs dieprode kleur.

Op foto's lijken de kleuren soms aangezet, maar dat is absoluut niet het geval. De kleur speelt bij de foto's een belangrijke rol, maar bij mijn foto's van de woestijn werd ik nog meer getroffen door de adembenemende schoonheid van de schitterende vormen van de zandduinen die door de wind zijn ontstaan. Zelfs de foto's doen mij weer genieten!


<-- Lees terug  


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl