LibiŽ: Deel 6


Na ons verwonderd te hebben over de barre leefomstandigheden van de herders vervolgen wij onze weg door de Akakus.... om mijn in de Akakus gemaakte foto's te bekijken.

De eerste bewoners in de Akakus waren jagers. Zij zochten beschutting tegen de zon en wind en tegen de roofdieren in de vele grotten die in de Akakus te vinden zijn. De onderzoekers van die grotten hebben kunnen vaststellen dat die eerste bewoners er 10.000 jaar geleden al huisden. Zij hebben dit met de C14-methode vrij nauwkeurig kunnen vaststellen aan de hand van de stoffelijke resten die er bij de rotsen zijn gevonden.

Doordat de bewoners er vele eeuwen lang gebruik maakten van de grotten zijn er ook veel tekeningen en petrogliefen gemaakt, vooral van de jacht en van stamoorlogen. Zo ontstonden dus een soort 'tekenateliers'. Het is dit gedeelte van het land waar een duidelijke ontwikkeling is te zien in de vaardigheid van het afbeelden naar de natuur. De tekeningen zijn gemaakt vanaf 10.000 jaar geleden tot heden. Vooral de laatste jaren hebben ook de voorbijgaande toeristen 'sporen' nagelaten.... om mijn van de rotstekeningen in de Akakus gemaakte foto's te bekijken.


<-- Lees terug Lees verder -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl