Noord-Griekenland 2018
8 - Op de terugweg van Philíppi naar Amphípóli

De Leeuw van Amphípoli is de laatste halte op de terugweg naar onze camping in Rizá. Als we bij De Leeuw aankomen blijkt die voor veel mensen grote aantrekkingskracht te hebben. Bij en rond het beeld is het een drukte van belang. De mensen die er zijn, komen echter niet voor het beeld, maar voor de plek waarop het staat. Het is er heerlijk schaduwrijk en er wordt tussen de bomen overal gepicknickt.

Toch zijn er behalve wij tweeën wel meer belangstellenden naar het beeld. Er lopen ook twee motorrijders uit Iran rond die Griekenland gaan bereizen om het klassieke Griekenland te verkennen. Zij vragen ons in het Engels te vertalen wat er op een bord staat. Omdat de toelichting over de betekenis van het beeld op het bord alleen in het Grieks is gesteld, valt dat niet echt mee.

Ik geef hier in het Nederlands weer wat ik dacht te lezen: "Vierde eeuw voor Christus. Begrafenismonument voor de admiraal Laomedon van Lesbos. Toegewijd compagnon van Alexander de Grote die eerst commandant was van een trireme en tevens de commandant was over de krijgsgevangenen. Later werd hij een satraap van Syrië."

Het is dus toch een monument ter ere van iemand, wat we eigenlijk altijd al gedacht hadden. De symboolwaarde van het beeld druipt er namelijk aan alle kanten vanaf: de leeuw met zijn kracht, macht en moed = Laomedon.

De geschiedenis van het beeld is overigens wel zeer bijzonder: pas sinds 1912 hebben soldaten die in de buurt van de huidige standplaats gelegerd lagen, het beeld in stukjes en beetjes teruggevonden. Archeologen hebben daarna alles, dus ook de sokkel, schitterend gerestaureerd.<-- Noord-Griekenland 2018-7  


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl