Op herhaling door AlbaniŽ - 1
ShkodŽr - TamarŽ - ShkodŽr


Wij komen weer via Montenegro het land binnen. Sinds vorig jaar is er bij de grens helemaal niets veranderd: de passen en de verzekeringspapieren worden gecontroleerd en binnen vijf minuten rijden we door naar de camping aan het meer van ShkodŽr. Daar zetten we de bus op dezelfde plaats neer als vorig jaar, we gaan eten in het campingrestaurant en meteen daarna enigszins vermoeid slapen. Vandaag was het echt wel een lange rit geweest van de camping op Peljesac (KroatiŽ) hiernaartoe.

Klik op de kaart om deze te vergroten


's Nachts onweert het langdurig met erg, erg veel regen. Bij het opstaan hebben we een zeer onplezierige verrassing: het blijkt dat ons zonnescherm het heeft begeven. Het vele regenwater van de nacht is door te weinig afschot op het doek blijven staan en heeft een enorme kuil in het doek gevormd met honderden liters water. Dat is teveel voor de uitzetarmen die zwaar verbogen en geknakt zijn en niet meer kunnen functioneren. De dag begint dus met het repareren van de schade, die gelukkig achteraf toch nog blijkt mee te vallen. Wel zit er een scheurtje in het doek en moet ik bij het oprollen van de zonneluifel een truc met een ijzerzaag (!) toepassen om het deksel dicht te krijgen. Enfin, er valt zo mee te leven (= mee verder te rijden). Bij een kampeergenote was de schade veel aanzienlijker: bij haar zeer luxe camper moest de hele luifel eraf.

Van de ambitieuze campingbaas (zie het reisverslag van vorig jaar) horen we dat er een nieuwe weg naar TamarŽ is en dat het zeer de moeite waard is om daar een kijkje te nemen. Nog beter zou het zijn als we door het dal van de Cem door zouden rijden naar Vermosh, maar daar moet je wel fourwheeldrive voor hebben. Hij haalt daar altijd forellen vandaan voor het campingrestaurant. Helaas, we hebben geen vierwielaandrijving, dus Vermosh zullen we zťker niet zien.

TamarŽ ligt in de Albanese Alpen aan de grens met Montenegro. In de reisgidsen wordt het dorp nergens genoemd. Nieuwsgierig gaan we op pad.

Onderweg naar TamarŽAchter ons het Meer van ShkodŽr


Voor ons de Albanese AlpenZigzag naar TamarŽ


  


 Huisje aan de Cem


De Cem

TamarŽ

In 2014 was TamarŽ volkomen onbereikbaar voor ons. Er leidde slechts een geitenpaadje naar het dorp. In 2015 kronkelt zich een schitterende, brede asfaltweg naar het dal van de rivier de Cem waaraan TamarŽ ligt. TamarŽ, een plaatsje met nauwelijks 100 inwoners!

Vanwege de ligging in de prachtige, bergachtige omgeving heeft het een grote aantrekkingskracht op 'trekkers', hoewel er eigenlijk maar twee redelijke treks zijn en die leiden nota bene naar Montenegro! Ook de dorpen dieper in de bergen hebben, afgezien van ongerept natuurschoon, weinig te bieden.

Waarom hier zo'n weg? Wij vinden een reusachtig vraagteken echt wel op z'n plaats!Het dorpsplein in de zon: 41 graden!


Alle winkeltjes van TamarŽ zijn daar te vindenDe autobandenplakker


Het 'uithangbord' van de autobandenplakker 


De Grote Winkel

Het dorpsplein bij het cafť†in de schaduw: 26 graden


De oudste inwoner van TamarŽ: 90 jaar ... en christen!


Ilse slaagt er met behulp van een 'tolk' in in het Italiaans een zinvol gesprek te†voeren met de†dorpsoudste


Terug naar de camping

Op de terugweg ziet alles er heel anders uit dan op de heenweg en vallen je altijd andere dingen op.Nog net in TamarŽ: drogende was
 
 


Alleenstaand huis aan de overkant van de Cem -
zeer bijzonder omdat de overkant lange tijd
met Montenegro betwist gebied wasOver de rivier is een huis op palen gebouwd


Een erg stoffende kudde geiten

De imker en zijn vrouw moeten op de vlucht voor een bijenzwerm!


Op de terugweg lijkt het dal van de Cem nog mooier dan op de heenweg
Albulding? Een raadsel dat ons de hele weg in grafitti achtervolgt


Een heftige regenboog boven de camping met naderend onweer

Als we terug zijn op de camping, zien we in de bergen een zware onweersbui met een prachtige regenboog. Het zal vannacht toch niet weer zo tekeer gaan als de afgelopen nacht? Het blijft gelukkig bij een onweer op afstand.


  Van ShkodŽr naar ... -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl