Tibet - 2000
Deel 2

Het Drepung-klooster

Het ontbijt is een gezellige boel. De bediening door kleine Tibetaanse (Chinese) meisjes is buitengewoon prettig en vriendelijk. Ik denk dat het Chineesjes zijn want de oorspronkelijke Tibetanen mogen zich niet onderhouden met toeristen. En ook mogen we niet in de woningen komen van Tibetanen, bang als de Chinese Staat is voor beÔnvloeding van de bevolking door 'toeristen met westerse democratische ideeŽn'. Evenmin is het om die reden toegestaan met het openbaar vervoer te reizen. Wij hebben daar geen weet van omdat we met ons 'eigen' busje overal naar toe geleid worden.

Geen gezellige boel vandaag is het weer. Het is zwaar bewolkt en het spettert af en toe. Wij gaan naar het Drepung-klooster. In het busje krijgen we van onze Chinese gids een lange, vrijwel onverstaanbare voorbereiding op ons bezoek aldaar.Rotsschilderingen bij het Drepung-klooster.

De drie uur durende rondleiding door het klooster is boeiend, niet vanwege de gids, maar omdat alles in en om het klooster zeer de moeite waard is om te bekijken. De geschiedenis van de Dalai Lama's en Panchen Lama's horen we geduldig aan maar die is werkelijk zo ingewikkeld dat op een gegeven moment alle informatie het ene oor ingaat en het andere weer uit. Zeker niet uit desinteresse.

Soms vinden boven het klooster nog Air Burials plaats.
(Op een vaste plaats hoog in de bergen worden delen van de resten van de overledene door de monniken neergelegd. De gieren zorgen voor de verwerking van de 'begrafenis'. Niet hygiŽnisch? Het Boeddhisme gaat uit van de reÔncarnatie, de wedergeboorte, het weer terugkeren op aarde. Op deze wijze wordt het mogelijk dat de ziel kan blijven bestaan.)

De gids vertelt geen fabeltjes, want precies om twaalf uur kijken een twaalftal gieren van grote hoogte toe of er een hapje te eten valt.

De grote gebedsruimtes van het klooster zijn indrukwekkend, maar stinken doet het er wel: yakboter en vet voor de kaarsen ruiken bepaald niet lekker en frisse lucht komt er in die ruimtes nooit of nauwelijks.De Overwinning - De Wedergeboorte.

(Goud-goud-goud heeft bij het Boeddhisme eigenlijk dezelfde symbolische functie als het kruis bij het Christendom of de halve maan bij de Islam: Hier huist God! Alle verschillende gouden 'beelden' op de daken van kloosters hebben een verschillende symbolische inhoud. Zelfs voor de gewone Tibetaanse Boeddhisten is die inhoud soms te onduidelijk om met die 'beelden' te kunnen communiceren! Zij weten overigens wel dat bij de 'beelden' niets zonder betekenis is, ze staan er niet 'zo maar', of alleen voor de sier.)

Het kloostercomplex is een kleine stad.
Vanwege de Panchen Lama die hier huist komen er veel toeristen en pelgrims naar dit klooster.De monniken komen uit hun cel om ons te bekijken!

Ook monniken houden pauze (met een thermosfles met yakthee).De ordebewaarder.

Voor de gewone mensen is de linkertrap omhoog en de rechter naar beneden.
De middelste trap is voor de Panchen Lama.Echt een voorbeeld van een prachtig gerestaureerde deur.

Restauratiewerkzaamheden aan de muurdecoratie en aan houtreliŽfwerk.

(Zeer veel decoraties en kunstvoorwerpen en soms zelfs hele kloosters zijn tijdens de Chinese Culturele Revolutie vernietigd. Veel kunstenaars werden toen vervolgd, verbannen of gevangen gezet. Toen de rust in Tibet na de Revolutie was weergekeerd werden de kunstenaars die de Revolutie hadden overleefd ingezet voor restauraties en reparaties. Zij blijken hun vaardigheid helemaal niet te zijn verloren. De nieuwe dingen zijn vaak niet van de oude te onderscheiden.)

Heel bijzonder is de enorme keuken, waar iedere dag voor een kleine achthonderd monniken gekookt wordt: indrukwekkend grote pannen, ketels, scheppen, lepels, kruidenpotten enz. Het lijkt wel of er reuzen koken.Brandhout voor de keuken.

Als we ons bezoek afronden is het weer inmiddels veel beter geworden en is het behoorlijk warm. We rijden terug naar Lhasa om een hapje te lunchen en direct daarna gaan we op pad naar het Sera-klooster.


<-- Tibet 2000: Deel 1 Tibet 2000: Deel 3 -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl