Egypte
Deel 7

Na Dakhla trekken we verder naar Charga. We zijn nog maar net onderweg of we stoppen in het dorp Belat bij een graftombe.Ik heb nog nooit zoiets merkwaardigs gezien. Het is de tombe van Qila ed Dabba. Het doet mij het meeste denken aan een omgekeerde trappenpiramide. Het is een grote vierkante kuil met onderaan de echte tombe. Over een lange steile trap kom je beneden bij de grafopening. Direct na de deuropening kom je in een kleine ruimte waar aan de muur de resten van oeroude muurschilderingen te zien zijn. De schilderingen zijn ongeveer 2200 jaar voor Christus aangebracht. In die tijd was dus ook de woestijn en niet alleen de Nijlvallei bewoond!

De volgende stop is een zeer levendig dorpje: Bashenda. Al zwervend door de straatjes daar kon ik mij heerlijk uitleven met het maken van wat foto's. Het valt niet echt mee om witte oppervlaktes in een stralende zon te fotograferen. De opnames worden erg makkelijk overbelicht. Ik moest echt mijn best doen om er iets van te maken.Het fotograferen van mensen in het dorp was een stuk makkelijker!Ik kom een groot bord tegen waarop de bezienswaardigheden en de activiteiten in het dorp met trots! staan vermeld.


Het blijkt dat de dorpsgemeenschap zich goed bezighoudt met de werkverschaffing en emancipatie van vrouwen. We probeerden een van de projecten die op het bord staan te bezoeken, maar dat lukte, mede door taalproblemen, helaas niet.

Het was bij Bashenda 'nogal' warm 52 graden! en daardoor heb ik de vele tombes die even buiten het dorp lagen maar links laten liggen. Ze waren met die warmte voor mij niet te belopen.


In de middag reden we door naar de oase El Charga. Daar gingen we meteen de soukh in. Het is het gezelligste dorp dat we in de westelijke woestijn tegenkwamen. De soukh biedt voor elk wat wils. Het is echt een marktplaats voor de bewoners van de streek en zeker niet voor de toeristen, zoals elders overal in Egypte.Hier worden de (weinige) toeristen nog met rust gelaten. In het dorp zijn de mensen zoals overal in de woestijn buitengewoon vriendelijk en gastvrij.
<-- Egypte: Deel 6 Egypte: Deel 8 -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl