Egypte
Deel 8

De laatste dag in de woestijn leidt de toer van El Charga naar Luxor. Even buiten Charga stopten we alweer bij Al Bagawat. Dat dorp verraste ons. Hier ligt midden in het zand een uitgestrekte Nekropool. We kregen de tijd om de dodenkapelletjes van binnen en van buiten te kunnen bekijken. Het is een nogal merkwaardig kerkhof. Over een groot oppervlak liggen overal verspreid 'grafhuizen', bijna een soort tempeltjes.Hier werden in de vierde tot de zesde eeuw christenen begraven. Het is een van de oudste christelijke begraafplaatsen ter wereld. Bij sommige van die monumentale grafhuisjes zijn binnen de muren beschilderd met christelijke voorstellingen.In een van de graven mochten we afdalen naar de crypt. Daar haalde een 'suppoost' geheel onverwachts tegen een 'geringe' extra vergoeding een gemummificeerd nogal gehavend kinderlichaam tevoorschijn!


Het mummietje zag er naar uit dat het al behoorlijk vaak door de 'suppoost' naar boven was gehaald om te showen aan bezoekers van het graf (en tegelijk wat extra te verdienen!).


De weg van Al Begawat naar Luxor was behoorlijk saai. Urenlang was er onderweg niets anders te zien dan zand. Geen palmen, geen huizen, geen kamelen, geen bergen en geen heuvels. Ook geen tegenliggers op de weg. Alleen maar zand.

Het enige dat we af en toe tegenkwamen waren wat opgewaaide zandduintjes op de weg. Erg soepel kwam het busje waarin we reden er niet doorheen. Het driftte af en toe behoorlijk een verkeerde kant op, maar gevaarlijk werd het gelukkig nooit.

We kwamen doodmoe van de lange reis en de hitte bij het hotel in Luxor aan. We wilden daar zelfs niet meer eten! We wilden alleen maar naar bed!


<-- Egypte: Deel 7 Egypte: Deel 9 -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl