Herinneringen aan Kreta

Over kerkjes en kapelletjes op Kreta gesproken ...

Op Kreta staan honderden kerkjes, kapelletjes en een flink aantal kloosters. Hoewel ik in het geheel niet gelovig ben, word ik er wel door aangetrokken. Niet vanwege de godsdienstige rituelen die binnen plaats vinden, maar wel door de vaak prachtige architectuur uit de Byzantijnse tijd en ook door de vaak zeer fraaie fresco's met bijbelse taferelen aan de wanden.

Dat ik mij aangetrokken voel tot die kerkjes heeft echter nóg een reden: vanaf de eerste keer dat ik in Griekenland was, trof mij het licht van de hoogstaande zon. Vooral van witte huizen en kerken spetterde het zonlicht vanaf de muren in je ogen. Ik heb eindeloos geprobeerd dat licht met mijn camera te 'vangen'. Dat was met zwart/wit-foto's bijna onmogelijk. En eigenlijk is mij dat nooit goed gelukt.

Met de kleurenfotografie merkte ik dat de kleur een belangrijke rol ging spelen en daardoor werd ook de compositie van de foto belangrijker. Een probleem daarbij was wel dat ik ook de witte zonnige oppervlakken moest laten sprankelen. De buitenkant van kapelletjes en kerkjes nodigden me eindeloos uit om te experimenteren.


<-- Lees terug Lees verder -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl