Libië: Deel 2


De woestijn begint al direct als je van Tripoli naar het zuiden rijdt. De eerste enigszins grote plaats die we tegenkwamen was Sebha. Sebha is de provinciehoofdstad waar Kadhaffi één keer per jaar zijn tenten placht op te zetten om met de stamhoofden uit alle hoeken van het land te 'vergaderen'.

Toen wij er aankwamen waren de straten versierd met ijzeren 'bomen' met rode plastic bladeren en vrolijke kerstverlichting. Dat was misschien wel omdat de Broeder Leider, zoals hij door zijn volk genoemd moest worden, zou komen. Wij mochten de stad niet in en ook de stadsbewoners moesten allerlei straatblokkades en controles passeren om in de stad te komen.

Sebha is overigens voor Libië ook belangrijk omdat zich vlakbij de stad een groot vliegveld bevindt. Dat ligt dus centraal in het land en kan de reistijd van en naar Tripoli uit alle hoeken van het land aanzienlijk bekorten.



... om mijn in Sebha gemaakte foto's te bekijken.

Voor de gewone bevolking is de stad Murzuq belangrijker dan Sebha. Deze stad ligt op een knooppunt van handelswegen tussen oost en west en zuid en noord. De stad was in het verleden een tijd lang de hoofdstad van het land en had zijn rijkdom voornamelijk te danken aan de slavenhandel met Europa van bewoners uit zuidelijker landen in Afrika. Heden ten dage is het nog steeds een soort springplank voor mensen uit Centraal- en West-Afrika die illegaal naar Europa willen.

Murzuq heeft een eeuwenoude markt waar de boeren hun producten kunnen aanbieden en tegenwoordig proberen er ook mensen die de overtocht naar Europa willen maken zaken die ze van huis hebben meegenomen hier te gelde te maken.



... om mijn op de markt van Murzuq gemaakte foto's te bekijken.

Net buiten Murzuq ligt een eeuwenoude moskee met een prachtige oude minaret. Bij de moskee torent een oude burcht boven de vlakke omgeving uit.

Er is op enkele kilometers van Murzuq een museum dat op een in onze ogen zeer knullige wijze zeer veel uitstekende informatie geeft over de geschiedenis van de inscripties en tekeningen uit de prehistorie die in de wadi's van het zuidwesten van Libië te zien zijn. In het museum zijn ook vondsten te zien die gedaan zijn bij de opgravingen van de zeer oude, nu onder zand verdwenen, stad Dor el Gussa.

Die opgravingen van Dor el Goussa zijn ook te bezoeken, maar leveren voor de niet-geïnteresseerden slechts zicht op wat verkruimelde muurtjes en een groot platform voor waarschijnlijk een tempel. Een groot, hoog verweerd stuk muur herinnert aan het grootse verleden van deze stad. Dat grote brok steen doet nu door de rafelige buitenkant vooral denken aan een termietenheuvel.



... om mijn in de omgeving van Murzuq gemaakte foto's te bekijken.


<-- Lees terug Lees verder -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl