Noord-Griekenland 2018
2 - Dion

Over de snelweg van Kateríni naar Díon is vandaag een peulenschil. Over de oude ethnikos dromos deden we er vroeger anderhalf tot twee uur over en nu? Binnen een half uurtje zijn we op de plaats van bestemming. Net als in Pélla zien we in Díon maar erg weinig bezoekers. Bij eerdere bezoeken was dat beslist anders. Vooral de tweede keer dat we er waren was het behoorlijk druk. Dat was eigenlijk wel logisch, want toen was het Archeologische Park pas geopend.

Voor we op stap gingen vandaag hebben we even gegoogeld en bij diverse sites over Díon bij de reviews gelezen dat het nauwelijks de moeite waard is om er heen te gaan omdat het geheel er nogal verwaarloosd uitziet. Als we bij de opgraving aankomen, bevestigen onze eerste indrukken enigszins die gedachten. Maar bij het verder kijken blijkt het toch wel mee te vallen.

Ik denk dat de recente reviews geschreven zijn door mensen die Díon eerder bezocht hadden en teleurgesteld waren - “het park was verwaarloosd” - omdat ze het park gezien hadden toen alles net gerestaureerd was. “Verwaarloosd” betekent dan volgens ons dat het gras niet keurig gemaaid is en dat alle beelden niet goed bereikbaar staan om te bekijken.

In de jaren dat we er niet zijn geweest zijn de bomen natuurlijk ook behoorlijk gegroeid. Dat geeft vanzelf ook een heel ander aanzien aan het geheel. En wat niemand ooit verwacht had was dat de rivier die door het park stroomt wel eens een enorm teveel aan water zou moeten zien te verwerken. Dat 'veel te veel water' was recent nog gebeurd en had een heleboel vindplaatsen in het oude deel van het park compleet verwoest. Muren waren weg, de beelden ergens opgeslagen, de paden vernield. Tsja, en dan sta je toch wel raar te kijken als je bij een vorige gelegenheid alles keurig netjes op z'n plaats hebt gezien.

Wij hebben ons door dit alles niet laten afschrikken en zijn blijmoedig op pad gegaan. Ik moet zeggen dat het vooral in het begin niet meevalt. Op de plaats waar Guido ons de eerste keer naar toe gebracht had en waar de beelden met hun koppen her en der verspreid in het water lagen, valt geen stukje marmer meer te ontdekken. Dat is jammer, maar helaas! De 'vindplaats van Guido' is nu helemaal gortdroog om restauratiewerkzaamheden te kunnen verrichten. Men heeft de rivier daartoe ver omgeleid. Als we verder lopen zien we dat er veel weer helemaal opnieuw moet worden 'opgegraven'.De beeldjes die er nu staan zijn (slechte) replica's.

Op een andere plek waar ook beelden stonden heeft men de begroeiing gewoon z'n gang laten gaan. De beelden zijn in veiligheid gebracht en de Ionische zuiltjes steken nog maar net boven het groen uit.
Het is toch ook wel weer heel apart om de zuiltjes zo terug te zien!

Ook jammer dus, maar verderop valt nog genoeg te zien wat we eerder niet hadden opgemerkt.Het Griekse theater.

Het Griekse theater wordt nog veelvuldig gebruikt. Het is geheel bruikbaar gemaakt met houten trappen en zitplaatsen. Lelijk! Van het oude theater is niets meer te zien. Op de achtergrond de Olympos, de hoogste berg van Griekenland (2918 meter), waar de Griekse goden huisden. De berg is praktisch altijd totaal gehuld in een dik wolkenpak.Het Romeinse theater.

Helaas kan ik in Dion niet veel fotograferen omdat de batterij van mijn camera het laat afweten en ik geen reservebatterij bij me heb. In het stadsgedeelte dat iets hoger en verder van de rivierbronnen ligt is alles precies zoals we het eerder hadden gezien. We bekijken dat stadsdeel maar zeer vluchtig in het voorbijgaan naar de uitgang: het is midden op de dag, zéér heet (37 graden, onweersachtig zonder een zuchtje wind) en ook erg vermoeiend zodat we eigenlijk, misschien wel te snel, 'genoeg' hebben gezien en daarom zoeken wij ons heil eerst in de schaduw bij het strand en daarna bij onze camping 'Kristi' in Paralía.De onweerswolken dreigden beslist niet alleen: erg veel heftige wind en weinig regen.Het strand bij Paralía.Onze camping.


<-- Noord-Griekenland 2018-1 Noord-Griekenland 2018-3 -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl