Noord-Griekenland 2018
4 - Vergina, deel 2

Na de tumulus gaan we dus niet naar het paleis van de Macedonische vorst, maar naar het museum van Vergína. Vanzelfsprekend hebben we de belangrijkste stukken die in Vergína gevonden zijn, zoals de larnax (de gouden kist) en de voorwerpen uit het graf van Philippus al kunnen zien in de grafheuvel. De wat 'mindere' stukken zijn in het museum te vinden: veel marmeren en terracotta koppen, marmeren beelden, aardewerk. Allemaal dingen waar de meeste Griekse musea vol mee staan.












Er zijn behalve die 'gewone' dingen ook dingen die werkelijk uniek zijn, zoals bijvoorbeeld een, weliswaar zwaar gerestaureerd, muziekinstrument. Over de werking ervan kom ik niets te weten, want de uitleg over dat apparaat is alleen in het Grieks gesteld.


Ook zeer de moeite waard is een schedel, die met een vrijwel gaaf gebit is gevonden. Bijzonder daarbij is dat archeologen aan de hand van dat gebit hebben kunnen vaststellen wanneer de overledene leefde. Zij hebben daarbij een methode ontworpen die ook op andere vondsten kunnen worden toegepast. Helaas is ook hier de uitleg van de methode alleen in het Grieks!




Bij het museum wordt buiten (!) de sokkel van een beeld zorgvuldig gerestaureerd.

Voor we teruggaan naar de camping komen we langs een depot van het museum, dat we eigenlijk ook wel een museum kunnen noemen. In het depot ligt het beroemde enorme mozaďek op op de vloer van de benedenverdieping die niet is opengesteld voor het publiek. Op de eerste etage is echter gelukkig een omloop gemaakt, waardoor je het mozaďek van bovenaf aan alle kanten kunt bekijken. Fantastisch! Op die eerste verdieping zitten in de wand ook nog vitrines waarin talrijke artefacten zijn tentoongesteld.



Olielampjes uit de Hellenistische tijd.



Deeltjes van ivoren beeldjes uit de Hellenistische tijd.







<-- Noord-Griekenland 2018-3 Noord-Griekenland 2018-5 -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl