Noord-Griekenland 2018
6 - Op de terugweg van Alexandrópoli via Messímvria naar Maróneia

Van Alexandrópoli willen we via Messímvria naar Maróneia. Onderweg naar Messímvria staat echter een groot bord dat er bij Messímvria verder geen doorgaand verkeer mogelijk is, vanwege ingrijpende wegwerkzaamheden. Omdat we dan zestig kilometer over dezelfde weg zullen moeten terugrijden om toch bij Maróneia te komen, laten we Messímvria maar links liggen. We gaan nu over de (nieuwe) Via Egnatia direct naar Maróneia.

Als we daar aankomen zien we dat er sinds ons laatste bezoek niet veel veranderd is. De restauratie van het theater lijkt nog steeds niet geheel voltooid. Er liggen overal bergen stenen onder zeer dik plastic. Er is een fýlakas – bewaakster – die ons vertelt dat er nog erg veel gepuzzeld moet worden.


Het oorspronkelijk Griekse theater, gebouwd onder het koningschap van Philippus II, is na de verovering van Noord-Griekenland door de Romeinen omgebouwd tot arena. De Romeinen maakten daarbij dankbaar gebruik van het bouwmateriaal dat het Griekse theater 'leverde'. Onder het plastic liggen de resten van de Romeinse arena die bij het opgraven opzij zijn gelegd. Om het Griekse theater te kunnen bestuderen moest eerst de Romeinse arena worden verwijderd. Her en der liggen overal ook nog stukken marmer en bouwstenen, soms gerangschikt, soms door elkaar.
Met al deze resten moet kennelijk nog gepuzzeld worden. Ik heb de indruk dat de archeologen de 'speelgrond' voor de gladiatoren niet verder willen afgraven om het Griekse theater helemaal bloot te leggen. Op dit ogenblik heeft men de halve cirkel van de arena met de zitplaatsen voor de toeschouwers deels kunnen restaureren. Men heeft wel sleuven gegraven in de Romeinse 'speelgrond' om te kunnen onderzoeken wat er zich daaronder bevindt. Inderdaad zijn er in die sleuven resten van het oude Griekse orchestra gevonden. De sleuven zijn nu afgedekt met dikke glazen platen, zodat iedereen ook die antieke resten kan zien.


De stenen banken voor de hooggeplaatste toeschouwers staan weer op de originele (Romeinse) plek aan de rand van de arena. Een bank draagt de naam van de apostel Paulus. In de 'zitting' is in Griekse letters "… STUS PAULUS" gebeiteld. Die inscriptie is aangebracht door gekerstende Romeinen. Zou Paulus de barbaarse Romeinse gladiatorengevechten ooit hebben bijgewoond?
<-- Noord-Griekenland 2018-5 Noord-Griekenland 2018-7 -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl