Valt Venetië nog te redden?
- 1 -

De schitterende stad zakt langzaam weg in de Adriatische Zee en wordt bovendien overspoeld door duizenden toeristen per dag.

Venetië: eilanden en eilandjes, kanalen en kanaaltjes. In Holland zouden we zeggen: grachten en sloten, maar dat is voor Venetië beslist niet deftig genoeg! Overal gondels, trambootjes, taxibootjes, winkelbootjes. Op de eilandjes dicht opeengepropt vooral 16e-eeuwse rijkdom. Zeldzaam mooi. Maar verder ... véél te veel toeristen.

Net als in andere steden aan de Middellandse Zee brengen de cruiseschepen in Venetië dagelijks duizenden toeristen naar de stad. Die hoeveelheden mensen passen er eigenlijk niet in. Ze sjokken met z'n allen achter de gids aan vanaf de boot richting San Marcoplein. Ze blijven stilstaan bij de Brug der Zuchten, het Dogenpaleis en komen dan niet veel verder dan het San Marcoplein - als dat tenminste niet onder water staat - en vergapen zich daar aan de San Marcobasiliek met de vele marmeren tierelantijnen. Dan maken ze een 'verplicht', véél te duur gondeltochtje over het Canal Grande tot aan de Rialtobrug, keren daar om en haasten zich naar een barretje bij het San Marcoplein.

Een brug vol toeristen. Alles wat deze mensen doen is zeker de moeite waard, maar het moet allemaal zo snel! Als ze drie uurtjes in de stad blijven, is het lang. Maar dat is echt te kort. Weg van het drukke centrum is er beslist nog veel meer interessants te zien en te beleven dan de 'publiekstrekkers'. Ik zal u dat tonen in deel 3 van mijn verhaal. We moeten er wel voor lopen, niet bang zijn te verdwalen en vooral onze tijd nemen.

- 1 - - 2 - - 3 -


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl