Valt VenetiŽ nog te redden?
- 2 -

De toeristen zijn natuurlijk niet het grote gevaar voor VenetiŽ. Het echt grote gevaar is het zeewater.

De kanalen, de kanaaltjes en de prachtige zestiende- en zeventiende-eeuwse 'paleizen' zijn niet alleen voor de toeristen een grote trekpleister, ze zijn ook nog eens zeer fotogeniek. Helaas maken diezelfde fotogenieke kanaaltjes het ook mogelijk dat de stad ongeveer honderd (!) keer per jaar overstroomt met zeewater.

Zeewater maakt de stad erg kwetsbaar. De stad is gebouwd op een groot aantal eilandjes die verbonden zijn met bruggetjes. Op alle eilandjes zijn houten plateaus aangelegd waarop gebouwd is. Om het wegspoelen door de dagelijkse eb- en vloedstroom te voorkomen zijn de oevers van de eilandjes verstevigd met een soort korte houten heipalen. In de loop der eeuwen is ook gebruik gemaakt van beton en steenpuin om de bodem van de eilandjes verder te verstevigen.

De laatste tijd is de bodem echter 12 centimeter gezakt en de zeespiegel meer dan 12 centimeter gestegen. De overstromingen die thans mede door de klimaatveranderingen plaatsvinden, maken dat veel stadsbewoners hun huis verlaten hebben. Na het jongste desastreuze hoogwater in oktober en november van 2019 zullen zeker de Venetianen (Veneziani) weer overwegen of ze er nog kunnen blijven wonen en vele winkeliers hebben nu ook hun twijfels of ze hun winkels daar moeten voortzetten.

Ondanks alle narigheid blijven de toeristen toestromen naar de highlights en vergeten ze naar de verborgen, minder in het oog vallende stadsdelen te kijken. Voor wie er oog voor heeft, valt daar ook veel moois en leuks te zien.


Wel heel apart: een speedboathuwelijksvoltrekking.
Duidelijk is de inwerking van het zeewater op de huizen te zien.

Valt VenetiŽ nog te redden? In deel 3 van deze serie laat ik de foto's zien die ik genomen heb in het minst bezochte deel van de stad.

- 1 - - 2 - - 3 -


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl