Een nostalgische toer over de Peloponnesos
Deel 1

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29  


In 2021 maakten wij voor het laatst een toer met ons campertje door de Peloponnesos. De eerste keer dat we daar waren, in 1963, trokken we er te voet, per treintje en met busjes door. Daarna zijn we er nog vele keren met de auto en met de camper geweest.


In al die jaren hebben we dat Griekse schiereiland langzaam dramatisch zien veranderen. Eerst werd het alleen maar bezocht door Philhellenen, mensen die in de Griekse Oudheid ge´nteresseerd zijn. Zij maakten met een touringcar een rondtoer naar Korinthos, Mykinai, Tiryns, Olympia en Epidavros. Toeristen kwamen er verder nauwelijks, hooguit enkele avonturiers, omdat de Peloponnesos eigenlijk alleen maar per trein(tje) of per aftandse busjes 'gedaan' kon worden.

Met de komst van een jaarlijks uitgebreider en beter wordend wegennet werd het steeds gemakkelijker om alle uithoeken van de Peloponnesos te bereiken. Zo werd langzamerhand het hele schiereiland een toeristische trekpleister voor alle Europeanen.

Het is de laatste jaren zomer en winter geheel in bezit genomen door gefortuneerde camperbezitters, die er ergens met hun hele hebben en houden van de zon en de zee genieten. Het is veranderd van een deel van Griekenland waar vroeger geen Griek meer wilde wonen tot een graag bezochte regio.

Het is nu helemaal niet authentiek Grieks meer: alles staat er in dienst van de buitenlandse toerist. De voertaal is Duits en soms Engels! Als wij in het Grieks iets vragen, kijken ze je raar aan en geven in het Engels een antwoord.

Wij voelen ons er mede daardoor helemaal niet meer thuis. In 1921 hebben we dan ook echt afscheid van de Peloponnesos genomen. We gaan er nooit meer heen. We zullen het nu moeten doen met herinneringen en foto's.

Met de foto's die ik vanaf 1963 genomen heb, maak ik nu op mijn site een lange nostalgische toer door de Peloponnesos. Ik gebruik hierbij de oude foto's in zwart/wit, soms wazig en vergeeld. Verder nog analoge kleurenfoto's die alle hevig hun juiste kleur aan het verliezen zijn en natuurlijk de meer recente digitaal opgenomen beelden. Het is allemaal bedoeld om de foto's en herinneringen te ordenen en dan op te slaan.


  Peloponnesos: Deel 2 -->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl