Een nostalgische toer over de Peloponnesos
Deel 18

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29  


Areopoli is een levendig stadje en best leuk om in rond te lopen.

Wij zijn er een aantal keren geweest in de middag en aan de foto's is te zien dat de Grieken niet van de middagzon houden!




Bij een kruispunt staat een oud kerkje dat opvalt door zijn klokkentoren.


Het heeft twee schepen en dat is in Griekenland bij kleine kerkjes toch zeer bijzonder. Het is wel een beetje vreemd binnenin de kerk, want om van het ene schip in het andere te komen moet je je moeizaam door een soort groot poezenluikje wurmen. Verder is het interieur zeker de moeite waard met zijn interessante, redelijk goed bewaarde muurschilderingen.











Het is voor de geïnteresseerden duidelijk dat er in verschillende tijden, in verschillende stijlen, in verschillende technieken, door verschillende schilders, met verschillende materialen is geschilderd.

In het stadje is tegenover de kerk op 'Plein 17 maart' een grote 'plaquette' in de muur van het oude stadhuis gemetseld. Op die plaquette is in reliëf Nike, de godin van de overwinning, te zien.


De tekst erboven is er later bijgeplaatst en duidt op de belangrijkste gebeurtenis in de Griekse historie ooit die daar op het plein plaatsvond. Op dit plein werd op 17 maart 1821 de vlag van Mani door de kerk daar gezegend, tegelijk met de strijd van de revolutionaire beweging onder leiding van Petrombei Mavromartis ('de Donkerogige'). 'De Overwinning of de Dood' was het sein om de Griekse Vrijheidsoorlog te beginnen na 400 jaar Turkse overheersing. Areopoli is sinds 1821 genoemd naar de god van de oorlog Ares; daarvoor heette het stadje Tsimora. Het monument is het soberste gedenkteken dat ik ooit voor een zo belangrijke gebeurtenis heb gezien!

Net buiten het centrum staat nog een fraaie kerk met ook een nogal merkwaardige klokkentoren.




In de tuin van de kerk staan twee vreselijk lelijke marmeren beelden van leeuwen (?) Ik verdenk de beeldhouwer daarvan dat hij ook de architraaf boven een van de deuren heeft 'gerestaureerd'.




<--Peloponnesos: Deel 17 Peloponnesos: Deel 19-->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl