Een nostalgische toer over de Peloponnesos
Deel 9

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26        


6. Het Gymnasion in Messini.

Onderweg naar het immense stadion zagen we links in de verte een lange rij overeindstaande zuilen en rechts een grote 'poort'.


In geen enkele reisgids stond die poort vermeld. Het bleek op de vrijwel onleesbare borden (wél in het Grieks én het Engels!) een onderdeel van het Heiligdom van het Gymnasion te zijn.


Op het blootgelegde deel was het voor ons weer raden waarvan de minimale resten van de gebouwen eertijds een onderdeel geweest waren. Toen we door de poort liepen zagen we in de stenen drempel een soort schaakbord gekrast. Een bord voor een spel? Een religieus teken?


Op de opgraving was nog wel een duidelijke zuilengalerij te zien en ook lag er een merkwaardige grote ronde hoop stenen, waaronder zich waarschijnlijk een (water)put had bevonden.



Dat was zo ongeveer alles wat we konden herkennen. Alle andere marmer- en steenresten waren voor ons niet te duiden. Het enige wat we verder op de onleesbare borden te weten kwamen was dat het Gymnasium van de vierde tot de eerste eeuw voor Christus in gebruik is geweest.

Richting het Stadion kwamen we langs een zuilenrij.




7. Het Stadion in Messini.

Bij het Stadion konden we onze ogen niet geloven! Waren we hier werkelijk eerder geweest? Onwaarschijnlijk dat we ons dat niet konden herinneren. Natuurlijk was er sinds ons eerste bezoek hier veel veranderd, maar sommige opgegraven resten die we nu zagen, waren toen ook al blootgelegd.




Aan het eind van de opgraving stond een tempel die helemaal nieuw was voor ons. Het was een Mausoleum voor een voorname Romeinse familie. Die tempel was kortgeleden in oude glorie hersteld.



Aan de kop van het Stadion zagen we de tribunes voor de toeschouwers, waarvan we bij eerdere bezoeken dachten dat het een theater was.


De grootste verrassing was de lange dubbele rij zuilen aan de kopkant van het Stadion. Zoiets was werkelijk helemaal nieuw voor ons. Ook die waren recent op hun oude plaats overeind gezet. Magnifiek! Echt één van de hoogtepunten van de opgraving.


Teruglopend naar de uitgang ontdekten we nog de fundamenten van een Romeinse villa met fraaie mozaïekvloeren.


Een losstaande sokkel zomaar ergens in de opgraving riep een vraag op die niet beantwoord werd door de reisgidsen of het minuscule bordje aan de voet van de sokkel. Het was kennelijk tussen al het andere moois niet belangrijk genoeg. Was de sokkel voor een beeld van een belangrijke Romeinse heerser? Voor de een of andere Romeinse god? Of voor een atleet die gewonnen had bij wedstrijden in het Stadion?



<--Peloponnesos: Deel 8 Peloponnesos: Deel 10-->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl