Een nostalgische toer over de Peloponnesos
Deel 5

Het stuwmeer laten we achter ons liggen en dan verandert het landschap. Vr het stuwmeer is het nogal saai, daarna rijden we door een fraai glooiend landschap met in de verte een merkwaardige op het eerste gezicht vulkaanachtige berg. Als we verder rijden blijkt het geen vulkaan maar een langgerekte bergketen te zijn. Het is een voorbode van de echte bergen op de Peloponnesos: het Ilidaz-gebergte.
In Keramidhia, dat nog net in de vlakte voor de bergen ligt, is duidelijk een overvloed aan water. Er zijn enkele bronnen die beslist geen miezerig straaltje water geven, maar die alle bijna spuiten. Een eeuwenoude plataan profiteert ook van een stroompje dat over de weg loopt. 


Hier wordt water in flessen verkocht!                         
Na Keramidhia komen we in de bergen en daar komen we langs de opgraving van Lousoi. Het is dat er een bord langs de weg staat, anders zouden we er finaal langs zijn gereden. Het stelt echt maar heel erg weinig voor.Op een groot bord lijkt het nog heel wat!Toch nog onverwacht kom je dan via een zeer ruime weg in het dorp Olympia, met direct links de opgraving. De eerste keer dat we er kwamen was er geen toerist te zien en konden we zelf alles ontdekken met de Guide Bleu in de hand.

Olympia is vanzelfsprekend een van de highlights bij een bezoek aan Griekenland, misschien wel Ht HIGHLIGHT!. Dat het zo'n aantrekkingskracht heeft voor de toeristen heeft niet alleen te maken met de aandacht die de Olympische Spelen iedere vier jaar in alle media krijgt. Olympia is meer, vl meer.

Allereerst is daar het museum met fantastische sculpturen uit de klassieke tijd. En dan natuurlijk ook de opgraving die nog steeds niet helemaal voltooid is. Het stadion is daar natuurlijk de grote trekpleister, maar eigenlijk is dat stadion nauwelijks een bezoek waard. Er zijn stadions in Griekenland die veel meer te bieden hebben: bijvoorbeeld dat van Nemea en zeker dat van Delphi. Maar het stadion eist natuurlijk alle aandacht op, omdat het in Olympia ligt.

Maar in Oympia is nog zoveel meer De tempel van Hera, de werkplaats van de beeldhouwer Phidias, het Gymnasion Op deze nostalgische reis door de Peloponnesos sla ik Olympia even over om er later een heel apart deel aan te wijden.


<--Peloponnesos: Deel 4 Peloponnesos: Deel 6--->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl