Een nostalgische toer over de Peloponnesos
Deel 15

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28    


Even buiten Kardamili is er een afslagje naar het vlekje Exochori.


Zeer verrassend liggen daar langs het weggetje een aantal kapelletjes. Soms direct aan de weg, soms goed verborgen in het veld. Er schijnen er meer dan zestig in de omgeving te zijn: onaanzienlijke hutjes zomaar ergens in de tuintjes van de huizen of zelfs aangebouwd aan een huis. Ieder huisje heeft hier letterlijk zijn kruisje!

Bij sommige kapelletjes staat de deur open en kan je gewoon zonder problemen naar binnen. Soms valt er binnen dan niets anders te zien dan kale witgekalkte wanden, maar vaak zijn de muren beschilderd met bijbelse taferelen.

Helemaal verwonderlijk is het niet dat er in de Mani zoveel Byzantijnse resten te vinden zijn. Tot in de late Middeleeuwen had de streek namelijk nauwe banden met het nabijgelegen Mystras, het kerkelijke en culturele centrum van de gehele regio. Mystras zorgde ervoor dat er in zijn invloedsfeer grote aantallen kerken en kapelletjes werden gebouwd. Later, in de tijd dat de Turken het land bezetten, vluchtten veel christenen van her en der naar de veiliger Mani en daar bouwden ze hun privé-godshuisjes.

Veel van die fresco's zijn geschilderd door monniken. Zij hadden de kennis en de middelen ter beschikking om met de moeilijke frescotechniek te werken. Vanzelfsprekend hadden ze ook een grondige kennis van de bijbel en de canon van de Grieks-Katholieke kerk.

De artistieke waarde van de fresco's is overigens niet direct van belang, maar het is verrassend om overal in zo'n uithoek van de wereld, want dat ís het, met zoveel aandacht geschilderde bijbelse taferelen te zien. Vele schilderingen zijn helaas beschadigd door de tand des tijds en vocht en soms ook door de Turkse bezetters.
De weg langs de kapelletjes loopt dood op een op de rand van een ravijn gelegen restaurantje met de toepasselijke naam Me Thea. Daar heb je een fantastisch uitzicht op nog meer kapelletjes en de schitterende Vyroskloof.


<--Peloponnesos: Deel 14 Peloponnesos: Deel 16-->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl